HELP JIJ MEE OM LINDA TE REDDEN

De strijd tegen MS

Mijn naam is Linda. Ik ben 44 jaar, moeder van Sem (18) en Melle (14), werkzaam als kapster in mijn eigen salon. Sinds november 2020 staat mijn leven op zijn kop. Dat was het moment dat ik, na maanden van neurologisch onderzoek, de diagnose PPMS kreeg. 

Wat dat precies inhield, wist ik toen nog niet maar inmiddels staat er een rolstoel voor me klaar voor dagjes uit en zal het niet lang meer duren voordat ik permanent in een rolstoel beland. Tenzij ik de ziekte een halt toe weet te roepen en de controle over mijn eigen lichaam kan behouden.

20200

Jaar van
diagnose

440

Leeftijd
van Linda

600
k

Kosten
behandeling

850
%

Kans op
genezing

De kans op succes is 85%

Een mogelijke behandeling in Mexico

Er is een behandeling die MS kan stoppen: stamceltherapie (aHSCT). Deze behandeling kan mijn afweersysteem resetten waardoor de PPMS gestopt kan worden.

Behandeling

Behandeling

HSCT staat voor Autologe Hematopoietische Stamcentransplantatie. Dit betekent dat mijn eigen stamcellen uit mijn beenmerg en bloed worden gebruikt. Het doel van deze behandeling is om mijn afweersysteem te ‘resetten’.
Mexico

Mexico

In Pueble Mexico wordt deze behandeling al jaren succesvol toegepast bij MS-patiënten. Het ziekenhuis en de doctoren daar gelden als één van de gerenommeerde wereldleiders voor deze behandeling. Volgens onderzoek zou ik 85% kans hebben op slagen als ik deze behandeling onderga.
Kosten

Kosten

Helaas wordt deze behandeling niet in Nederland uitgevoerd voor MS-patiënten. Dus ik zal alles zelf moeten bekostigen. De behandeling kost €60.000 en zoveel geld heb ik niet. Zonder jullie hulp kan ik de behandeling dus niet ondergaan terwijl ik elke dag meer achteruit ga.
Partner of Sponsor

Wil je echt actief helpen om Linda te redden?

Iedere hulp is welkom in het gevecht van Linda tegen MS.  Wil je als partner helpen of wil je als bedrijf sponsor worden. Stuur dan een e-mail naar: info@msvrij4linda.nl

VEEL GESTELDE VRAGEN

De ziekte stoppen

Wat is MS?

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen kopen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotselinge verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Mijn ziekte

MS is er in verschillende vormen. Van meest voorkomend tot zeldzaam. Zo’n 85% procent van de mensen met MS heeft RRMS en slechts 5% van de mensen met MS heeft PPMS. Helaas behoor ikzelf tot deze laatste groep.

Relapsing Remitting MS (RRMS)
Dit is de meest voorkomende vorm van MS: zo’n 85% van de mensen met MS heeft deze vorm. Hierbij verlopen de klachten in een golfbeweging: periodes van aanvallen (relapsing) wisselen af met periodes van herstel (remitting). Zodra de ontsteking verdwijnt begint het herstelproces. Deze ups en downs komen gemiddeld drie keer per jaar voor. Bij de mensen die zeer weinig aanvallen hebben (hierbij kan het soms wel tien jaar duren tot een nieuwe aanval zich voordoet) wordt de vorm ‘milde of benigme MS’ genoemd.) 

Secundaire Progressieve MS (SPMS)
Ongeveer 30% van de mensen met RRMS krijgt na tien jaar te maken met een nieuwe MS-fase: SPMS. In deze fase heb je bijna geen aanvallen meer maar je lichaamsfuncties raken wel beschadigd. Je kunt bijvoorbeeld moeilijker lopen of verliest je evenwicht. Je gaat langzaamaan achteruit zonder herstel.

Primair Progressieve MS (PPMS)
De meest zeldzame vorm van MS is PPMS. Deze vorm komt maar bij 5% van de mensen met MS voor. Hierbij wordt je ruggenmerg aangetast en merk je direct vanaf het begin de achteruitgang: beide benen verstijven en verzwakken. Ook merk je dat de kracht in je benen minder wordt. Opvallend aan deze vorm is dat PPMS geen aanvallen kent. De eerste symptomen ervaar je vaak pas na je veertigste. Deze vorm heb ik helaas. Maar er is een behandeling! 

Behandeling: HSCT

Wat is HSCT?
HSCT staat voor Autologe Hematopoietische Stamcentransplantatie. Dit betekent dat mijn eigen stamcellen uit mijn beenmerg en bloed worden gebruikt. Het doel van deze behandeling is om mijn afweersysteem te ‘resetten’ zodat ontstekingscellen niet langer mijn hersenen en beenmerg aanvallen. 

Deze behandeling duurt ongeveer vier weken. In de afbeelding hieronder kun je van dag tot dag zien wat er gebeurt tijdens een stamceltransplantatie in Mexico. De eerste dag wordt ‘dag -14’ genoemd en dat heeft alles te maken met ‘dag 0’. Op deze dag krijg je je eigen stamcellen weer terug en word je als het ware ‘opnieuw geboren’. 

Op deze geboorte- oftewel verjaardag ga je in isolatie. Het immuunsysteem wordt weer opgebouwd en om me te beschermen ga ik tien dagen in quarantaine. 

Nazorg & Thuiskomst

Thuiskomst

Na een maand mag ik weer naar huis waarna een lange herstelperiode begint. Mijn lichaam is gereset dus is er kans op besmettingsgevaar. Mijn immuunsysteem ligt helemaal plat en is op dat moment vergelijkbaar met het immuunsysteem van een pasgeboren baby.  

Het herstel duurt 12 tot 18 maanden. Die periode noemen ze ook wel ‘de rollercoaster’: het zal op en af gaan. Het verloopt natuurlijk bij iedereen anders, maar het zal wel pittig worden.

Het belangrijkste is: na de behandeling ben ik herboren en heb ik MS verslagen! Ik ga ervoor om weer alles te kunnen doen wat ik voorheen ook kon.

image